02/03/2021

Britse crowdfunding voor film over Vlaamse paardenvissers

De paardenvisserij in Koksijde is uniek en dat is ook de laatstejaarsstudenten Film Production aan de Arts University van Bournemouth in het Verenigd Koninkrijk niet ontgaan. Zij maken een film over het Unesco-werelderfgoed.

The last of the shrimp fishermen

De documentaire, die The last of the shrimp fishermen zal heten, vertelt het verhaal van garnaalvisser Günther Vanbleu en zijn Brabantse trekpaarden Martha en Roosje. “Via mijn Belgische vriend leerde ik de Westkust en de paardenvisserij beter kennen”, zegt Ana-Marija. “Ikzelf en mijn acht teamleden vonden deze unieke traditie een ideaal onderwerp voor ons eindwerk. 

In leven houden van deze bedreigde ambacht

We willen vooral Günthers liefde voor de de stiel weergeven, maar ook wat het betekent om deze bedreigde ambacht in leven te houden. Hopelijk kunnen we met onze documentaire de visibiliteit, het respect en de interesse voor de garnaalvisserij te paard een internationale boost geven.”

“We planden oorspronkelijk om dit project tegen juni af te hebben, maar door de strikte coronamaatregelen richten we ons nu op augustus of september”, zegt Ana-Marija. Voorzitter van de Koninklijke Orde van de Paardevisser Marc Sirjacobs is alvast enthousiast. “We zullen er alles aan doen om deze documentairemakers te helpen om van hun film een visionair meesterwerkje te maken, en om ons Unesco-werelderfgoed extra in de kijker te zetten. Ik neem contact op met de burgemeester van Koksijde Marc. Vanden Bussche (Open VLD) om te overleggen. Dit kan van grote waarde zijn voor zowel het lokale toerisme als voor het internationale elan van de paardenvisserij.”

"Hopelijk kunnen we de visibiliteit, het respect en de interesse voor de garnaalvisserij te paard een internationale boost geven."

Ana-Marija

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek.

Steun

De Koninklijke Orde van de Paardevisser heeft ook zijn steentje bijgedragen door middel van een financiële steun. Daarnaast heeft de gemeente Koksijde toezegging gedaan om het project te steunen door het verlenen van logistieke ondersteuning.